4 факта за NFC технологията, които трябва да знаете

бадж, карти за достъп, идентификация, сигурност
Ученически карти за достъп
September 13, 2017
Идентификация на персонала в болничните заведения
March 15, 2021
nfc topic, безконтактно четене 13.56 MHz

най-важното за NFC

1. NFC технологията е свързана с RFID
NFC технологията е подобна на RFID технологията, но с някои ключови разлики.
NFC се отличава от RFID с ограничения си обхват на действие. Обхватът на RFID тага може да варира в зависимост от редица фактори – диапазонът обикновено е между 2 и 10 метра, макар и понякога да е ефективен само в еднометров обхват. За контраст, обхватът на NFC технологията е около 1 см.
Тази разлика в ефективния обхват може да ви накара да предположите, че RFID е превъзхождащата технология, но всъщност NFC е по-новата от двете технологии. Освен това, NFC е идеален за близки разстояния на четене, т.е. сигурни разплащания.
Ако някога сте използвали тъй наречените “bump” приложения, за да изпращате средства или данни за контакт между два смартфона, вероятно NFC чип ви е позволил да сторите това.

2. iPhone 7 е първият смартфон на Apple, който включва NFC технологията.
Apple обещаха, че ще направят технологията по-лесна за употреба, отколкото повечето производители на Android телефони са успели да направят до момента. А може би успяха?

3. NFC може да ви помогне да автоматизирате множество задачи в ежедневието
Ето и част от списъка с приложенията на NFC, които може да използвате: автоматично включване на вашия компютър, когато се приберете в къщи или автоматично стартиране на любимото ви GPS приложение, когато телефонът ви се “качи” колата.

4. За в бъдеще, NFC може замени вашия портфейл и пари в брой
Неотдавна Forbes публикува статия, в която предсказва, че NFC може да накара вашия портфейл да излезе от употреба. В бъдеще NFC чиповете, вградени във нашите смартфони или в директно в дрехите, биха могли да направят възможни плащания без пари или кредитни карти.
NFC технологията е част от движението “Money 3.0”, където парите в брой са излезли от употреба, в полза на по-сигурните, цифрови технологии за разплащане.

Източник: heavy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Контакти